TÜRKİYEDE YETİŞEN
TARIM ÜRÜNLERİ VE BÖLGELERE GÖRE DAGILIŞI
Buğday:İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış ister.
Olgunlaşma ve hasat döneminde kuraklık gerekir.Bu özelliğinden dolayı Karadeniz
kıyılarında tarımı yapılamaz.
Ayrıca düşük sıcaklıklardan dolayı Doğu Anadolu
Bölgesinin yüksek yerlerinde tarımı yapılamaz. Bunların dışında bütün
bölgelerimizde tarımı yapılabilir.Yazlık ve kışlık olmak üzere 2'ye ayrılır.
Buğday üretimi iklimdeki karasızlıktan dolayı bazı yıllar
artarken, bazı yıllar düşer. Bu nedenle üretimin az olduğu yıllar dışarıdan
satın alırız,üretimin fazla olduğu yıllar dışarıya satarız.Üretimin en fazla
olduğu bölgemiz İç Anadolu Bölgesidir.
(Marmara,Akdeniz,Güneydoğu,Karadeniz,Ege, Doğu Anadolu)
İl olarak en fazla Konya,Ankara ve Adana'dır.
Arpa:Soğuğa ve sıcağa dayanıklıdır. Bundan dolayı
buğdayın yetişebildiği her yerde yetişir. Ayrıca düşük sıcaklıktan dolayı
buğdayın yetişemediği Doğu Anadolu'nun yüksek yerlerinde de tarımı yapılabilir.
Üretim en fazla İç Anadolu Bölgesinde gerçekleşir.(yaklaşık %40'ı) Doğu ve
Güneydoğu Anadolu bölgeleri izler.
Mısır:Yetişme döneminde bol su ister. Bundan dolayı
yurdumuzda sulama imkanı olan bütün her yerde tarımı yapılabilir. Yağ elde
edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir
Bugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz
Bölgesinden elde edilir (Adana çevresi başta gelir).
Üretimde 2. bölge Karadeniz Bölgesidir (Buğdayın yerine
tarımı yapılmaktadır.) Bölge halkının temel besin maddesi olduğundan ticarette
değeri yoktur.
Çeltik(Pirinç:Çeltik ilk çimlenme döneminde bol su ister.
Hasat döneminde kuraklık gerekir.
Yurdumuzun sıcaklık şartları çeltik tarımına
elverişlidir. Fakat su sorunu vardır. Bu sebeple tarımı akarsu kenarlarında
gelişmiştir. Çeltik tarım alanlarında sivrisinek çok geliştiğinden ekim
alanları devletin kontrolündedir (yerleşim birimleri çevresinde tarımına
müsaade edilmemektedir.)
Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz Marmara Bölgesidir.
Başta Edirne ilimiz gelmektedir. Ayrıca Balıkesir , Çanakkale ve Bursa
çevrelerinde de tarımı yapılır.
Üretimde ikinci bölge Karadeniz Bölgesidir. Başta Samsun
olmak üzere, Çorum, Sinop, Kastamonu çevresinde tarımı gelişmiştir.
Akdeniz bölgesinde Silifke ve Amik ovaları önemli çeltik
ekim alanıdır.
Üretimimiz yeterli olmadığından ithal etmekteyiz.
Çavdar: Serin yayla iklimi ister. Yem sanayisinde
kullanılır. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
Yulaf:Besin sanayinde,hayvan yemi olarak ve yüksek
alkollü içeceklerin imalinde kullanılır.Üretimde İç Anadolu İlk sıradadır.
BAKLAGİLLER
Nohut: İlk yetişme döneminde yağış ister. Hasat döneminde
kuraklık gerekir. Yurdumuz iklim şartları genelde nohut tarımına elverişlidir.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve
Ege Bölgeleri takip etmektedir.
Mercimek: Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı
G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir. Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası
bu bölgeden karşılanır (kırmızı mercimek). Üretimde ikinci bölgemiz İç Anadolu
Bölgesidir(yeşil mercimek).
Fasulye: Yurdumuzda sulama imkanı olan her yerde tarımı
yapılabilir. Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadolu'dur
SANAYİ BİTKİLERİ
1-Tütün: Kıraç arazilerde yetişebilir. İlk yetişme
döneminde su ister. Daha sonra mutlaka kuraklık olmalı. Bütün bölgelerimizde
tarımı yapılabilir
Ancak kaliteli tütün yetiştirilmesi amacıyla ekim
alanları devlet tarafından sınırlandırılmıştır.
Üretimde 1. Ege Bölgesidir ( Manisa, İzmir, Aydın, Muğla,
Denizli ve Uşak çevresi).
2. G.Doğu Anadolu Bölgesi
3.Karadeniz Bölgesidir.
2-Şeker Pancarı: Yurdumuzda tarımı 1925 yılında Uşak'ta
başlamıştır (ilk fabrika Uşak'ta 1926 yılında kuruldu). Bugün fabrikaların
kurulduğu her yerde tarımı yapılmaktadır. Belirli iklim ve toprak isteği
yoktur. Sulama imkanı olan her yerde tarımı yapılabilir. Üretimde 1. İç Anadolu
Bölgesidir.
Ş.pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra
işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır. Ayrıca pancar
küspesi hayvan yemi olarak kullanıldığı için buralarda besi hayvancılığı da
gelişmiştir.
Kıyı bölgelerimizde tarımı yapılmaz. Sebebi buralarda
daha fazla gelir getiren ürünlere öncelik verilmesidir.
3-Pamuk: Alüvyal toprakları sever. Ayrıca yüksek
sıcaklığa ihtiyaç duyar. Yetişme döneminde bol su, hasat döneminde kuraklık
gerekir. Üretimde 1.Güneydoğu Anadolu Bölgesir(En fazla Ş.Urfa Çevresi). Gap
ile birlikte tarımı hızla gelişmektedir.
2.Ege Bölgesi (kıyıdaki bütün çöküntü ovalarında),
3.Akdeniz Bölgesi (başta Adana olmak üzere Hatay, İçel, Antalya Çevresi),
Ayrıca Marmara Bölgesinde Balıkesir, Bursa ve Çanakkale çevresi ile Doğu
Anadolu
Anadolu Bölgesinde etrafı dağlarla çevrili çukur
alanlarda tarımı yapılır(Elazığ ve Iğdır çevresi).
4-Çay: Tropikal iklim bitkisidir. Bol ve düzenli yağış
ister. Bulutlu gün sayısı fazla olmalıdır. Kışlar ılık geçmelidir
Yurdumuzda en iyi yetişme şartlarını Doğu Karadeniz
Bölümünde bulmuştur. Bugün Rize başta olmak üzere Ordu'dan Gürcistan sınırına
kadar olan kıyı kesimde tarımı yapılmaktadır. Yurdumuzda çay tarımı
Cumhuriyetin ilanından sonra başlamıştır (1924). Çay tarımının tamamı Karadeniz
bölgesindedir.
5-Zeytin:Akdeniz iklim bitkisidir. Ancak Akdeniz
Bölgesinde tarımı fazla gelişmemiştir. Daha fazla gelir getiren ürünlere
öncelik tanınmasından dolayı. Bugün üretimde;
1. Ege Bölgesi (Kıyı Ege Bölümündeki ova ve kenarlarında,
Manisa, Aydın, İzmir, Muğla , Denizli çevresi).
2. Marmara Bölgesi-Güney Marmara kıyıları (en kaliteli
sofralık zeytin bu bölgeden Gemlik çevresinden elde edilir).
3. Akdeniz Bölgesi (Antalya çevresi en fazla).
-Ayrıca Doğu Karadeniz'de Çoruh vadi oluğunda (Artvin) ve
G:Doğu Anadolu --Bölgesi'nde G.Antep çevresinde tarımı yapılır.
-Zeytinin devirli üretim özelliğinden dolayı; üretim bir
yıl fazla , bir yıl azdır.
-Dünya zeytin üretiminde İtalya , İspanya ve
-Yunanistan'dan sonra 4. sıradayız.
6-Ayçiçeği: İlk yetişme döneminde su , hasat döneminde
kuraklık ister. Bundan dolayı Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün
bölgelerimizde sulama ile tarımı yapılır. Üretimde 1. Marmara Bölgesi (Ergene
Bölümü). 2. Karadeniz Bölgesi (Orta Karadeniz) 3. İç Anadolu Bölgesi'dir.
7-Haşhaş: Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün
bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi
devlet kontrolündedir. Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya, Uşak, Denizli,
Burdur, Isparta, Konya çevresinde tarımı yapılır. Gıda sanayisinde ve tıpta
narkoz yapımında kullanılır. Bu
üretimin büyük bir bölümü Ege
Bölgesinden elde edilir.
8-Anason:Alkollü
içeceklere koku vermek amacıyla ve bitkisel çay olarak kullanılır.Üretim
alanları ise Marmara,Ege ve Akdeniz'dir.
9-Keten-Kenevir:Genelde ikisi bir anılmaktadır.
Keten:Tohumları boya sanayinde kullanılır.
(bezir yağı elde edilir)Liflerinden kot ve keten kumaşı
yapımında kullanılır.Tamamına yakını Marmara Bölgesinde üretilir.
Kenevir:Lifleri ketene göre daha kaba olan bu bitki
çuval,paspas halat yapımında kullanılır.ayrıca bir türünden (hint
keneviri)uyuş-turucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolün dedir.Üretimin
tamamına yakını Batı Karadeniz Bölümünden elde edilir.
10-Soya Fasulyesi:Önceleri daha çok Doğu Karadeniz'de
Ordu-Giresun çevresinde tarımı yapılırdı. 1982 yılından sonra yağ sanayisinde
kullanılmaya başlanılınca tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir. Kısa
sürede geliştiği için bölgede ikinci ürün olarak yetiştirilir. Adana başta
olmak üzere İçel, Hatay çevresinde tarımı gelişmiştir. Türkiye üretiminin
yaklaşık % 90'ını Akdeniz Bölgesi karşılar.
11-Susam:Sıcak iklim bitkisidir. Yurdumuzda başta G.Doğu
Anadolu Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı yapılır Yağ elde
edilir. Ayrıca helva yapımında kullanılır.
DİĞER TARIM ÜRÜNLERİ
Yer Fıstığı: Akdeniz iklim şartlarında iyi yetişmektedir.
En fazla tarımı Akdeniz bölgesinde Adana çevresinde gelişmiştir(%91). Ayrıca
G.Doğu Anadolu Bölgesinin batısında, Ege Bölgesi'nde Muğla Manisa ve Aydın
çevresi, G. Marmara Bölümü'nde Balıkesir, Çanakkale çevresinde tarımı yapılır.
Çerez olarak tüketildiği gibi yağ da elde edilir.
Üzüm: Kışın -40ºC ye kadar dayanabilir. Bundan dolayı
meyveler içinde yetişme alanı en geniş
Üzüm üretiminde başta Ege Bölgesi (Manisa, İzmir, Denizli
) gelir. 2. G.Doğu Anadolu Bölgesidir. 3. İç Anadolu Bölgesidir.
Dünya kuru üzüm üretimde birinciyiz ve ihracat
yapmaktayız.En az üretim Karadeniz'de yapılır.
İncir:Akdeniz iklim bitkisidir. Kış ılıklığı ister ve yaz
kuraklığı ister. En fazla tarımı Ege Bölgesi'nde gelişmiştir (Başta Aydın
gelir.) Üretimin %80 i bu bölgeden karşılanır. Ayrıca Akdeniz Bölgesi, G.
Marmara ve G.Doğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı yapılabilir.
Türkiye Dünya kuru incir üretiminde ilk sırada yer alır
ve önemli ihracat ürünümüzdür.
Fındık: Anavatanı Türkiye'dir. En iyi yetişme şartları
Karadeniz iklim bölgesidir. Yurdumuz üretiminin %80'ini Karadeniz bölgesi
karşılar.
En fazla Ordu- Giresun olmak üzere Karadeniz kıyılarında
tarımı yapılmaktadır. Ayrıca Marmara Bölgesinde Sakarya çevresinde tarımı
yapılır. Türkiye dünya fındık üretiminde ve ihracatında ilk
sırada yer alır (%60-70).
Turunçgiller(Narenciye): Tropikal iklim bitkisidir.
Yurdumuzda tarımı en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir (%88) Antalya başta
olmak üzere bütün Akdeniz kıyılarında tarımı yapılabilmektedir.
Ayrıca Ege Bölgesinde İzmir'e kadar olan güney
kıyılarında, G.Marmara Bölümünün soğuktan korunmuş kıyılarında, Doğu Karadeniz
Bölümünde Rize çevresinde ve G.Doğu Anadolu Bölgesinin batısında tarımı
yapılmaktadır.
Muz:Tropikal iklim bitkisidir. Yurdumuzda Akdeniz
Kıyılarında tarımı yapılabilmektedir. Bugün tarımı daha çok Alanya - Anamur
arasında gelişmiştir.
Elma:Üzümden sonra yetişme alanı en geniş olan
meyvedir.(üzümden sonra soğuğa en dayanıklı bitkidir) Bütün bölgelerimizde
tarımı yapılabilir. Niğde, Nevşehir, Amasya,
Tokat, Kastamonu, Bursa, Burdur,
Isparta, Antalya önemli elma üretim
merkezlerimizdir.Bölge olarak İç Anadolu ve Akdeniz,
üretimin büyük bölümünü karşılar.
Antepfıstığı:En iyi yetişme şartlarını G.Doğu Anadolu
Bölgesinde bulmuştur (% 90). Başta Ş.Urfa ve G.Antep gelir. Ayrıca Akdeniz ve
Ege Bölgelerinde çitlembik ağaçlarının aşılanması ile de tarımı
yapılabilmektedir. Üretim bir yıl fazla bir yıl azdır. Önemli ihracat
ürünümüzdür.
Kayısı:Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. En fazla
tarımı D.Anadolu Bölgesi'nde Malatya-Elazığ çevresinde gelişmiştir.
Badem: Kıraç arazilerde yetişebilmektedir. Bütün
bölgelerimizde tarımı yapılabilmektedir. En fazla İç Anadolu Bölgesinde Niğde
-Nevşehir çevresinde gelişmiştir.
Şeftali:Güney Marmara(özellikle Bursa çevresi) ve Kıyı
Ege
Kestane:Güney Marmara ve Batı Karadeniz.
Yumrulu Bitkiler
Patates: kumlu topraklarda iyi yetişir. Bütün
bölgelerimizde tarımı yapılabilir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde
gelişmiştir ( Nevşehir). Ayrıca Ödemiş-İzmir, Sakarya, Trabzon, Erzurum diğer
önemli patates üretim merkezlerimizdir.
Soğan-Sarımsak: Bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir.
Bursa -Karacabey önemli soğan üretim merkezi iken Kastamonu da sarmısakta
önemli merkezimizdir. Soğan-sarmısak tarımı bütün bölgelerimizde yapılabilir.
Sebzecilik: Sebzeler çok fazla su isterler. Yurdumuzda
sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir. Bu bölgeyi Ege
ve Marmara Bölgeleri takip eder. En az geliştiği bölgemiz D.Anadolu bölgesidir.
Sebebi yaz mevsiminin çok kısa sürmesidir. Ayrıca İç Anadolu Bölgesinde de
sulama yetersizliğinden dolayı sebze tarımı gelişmemiştir.
Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege
Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir. Seracılığın buralarda gelişme
sebepleri; kışların ılık geçmesi ve güneşli gün sayısının fazla olmasıdır.
Seracılık
Sıcaklığı kontrol altına alarak entansif (intansif) tarım
metotlarını uygulamak suretiyle mevsiminden önce veya sonra turfanda
sebze-meyve üretimi yapılan faaliyettir.
Akdeniz(Antalya Bölümü ve Mersin çevresi),Kıyı Ege,Güney
Marmara(Yalova,Bursa Çevresi)
Gül ve Çiçekçilik
%90'dan fazlası Isparta çevresinde yapılır.Çiçekçilik
özellikle seralarda Antalya'da ve Yalovada yetiştirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder