Bir maddeyi diğerlerinden ayırmamıza ve ayırdığımız maddeyi
tanımamıza yarayan özelliklere denir. Bu ayır edici özellikler, fiziksel ,
kimyasal, biyolojik, nükleer…
şeklinde sınıflandırılabilir. Tabloda bazı ayırt edici
özelliklerin hangi fiziksel hallerde ayırt edici olduğu görülmektedir. Şimdi bu
tablodaki özellikleri tek tek inceleyelim.
ÖZ KÜTLE : Sabit sıcaklık ve basınçta birim hacimdeki madde
miktarıdır. Katı ve sıvılarda birim hacim genellikle Gram/ cm3 alınır. Gazlarda
ise hacim litre alınır. Öz kütle “d” ile sembolize edilir.
ERİME NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta katı saf bir
maddenin katı halden sıvı hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C )
olarak verilir.
DONMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir
maddenin, sıvı halden katı hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C )
olarak verilir.
ERİME – DONMA OLAYI : Katı bir maddenin ısıtıldığında sıvı
hale geçmesi olayına ERİME denir. Bu olayın tersine yani sıvı bir maddenin ısı
kaybı sonucu katılaşması olayına DONMA denir. Bu hal değişim olayları saf
maddelerde sabit (belirli) sıcaklıklarda olur.
Bu durumda;
* Arı (saf) maddelerin erime ve donma süresince sıcaklıkları
sabittir.
KAYNAMA – YOĞUNLAŞMA OLAYI VE BUHARLAŞMA
Bir miktar su ağzı açık kaba konulduğunda zamanla suyun
azaldığı gözlenir. Bu olayda sıvı molekülleri bulunduğu ortamdan ısı alarak
sıvı halden buhar haline geçmiştir. Bu olaya buharlaşma denir. Sıvılar
bulunduğu her sıcaklıkta buharlaşabilirler.Sıvı moleküller, buhar haline
gelirken sıvıdan ayrılanlar dış ortama basınç yaparlar. Yaptıkları bu basınca
DENGE BUHAR BASINCI denir.
Sıvıların sıcaklığı artıkça buharlaşması hızlanır. Dolayısı
ile denge buhar basıncı da artar. Denge buhar basıncının bu artışı en nihayetinde
açık hava basıncına (Po) eşik oluncaya kadar devam eder.
Sıvının buhar basıncının; açık hava basıncına eşit olduğu
anda KAYNAMA olayı gerçekleşir. Kaynama olayının başladığı sıcaklığa da KAYNAMA
NOKTASI (SICAKLIĞI) denir.
KAYNAMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta saf sıvı bir
maddenin, sıvı halden gaz hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C )
olarak verilir.
* Saf suyun donma noktası 0 0C , kaynama noktası ise 100
0C”dir ( 1 atmosfer basınçta)
* Saf (arı) sıvıların kaynama süresince hem sıcaklığı hem de
buhar basıncı sabittir.
* Saf olmayan sıvıların ise kaynama süresince sıcaklığı
değiştiği halde buhar basıncı değişmez.
* Sıvıların 1 atm. basınçta elde edilen kaynama
sıcaklıklarına “normal kaynama sıcaklığı” denir.
* Kaynama sıcaklığı saf sıvılar için ayırt edici özelliktir.
YOĞUNLAŞMA NOKTASI : Sabit sıcaklıkta ve basınçta saf gaz
bir maddenin, gaz halden sıvı hale geçtiği sıcaklıktır. Genellikle birimi ( 0C
) olarak verilir.
*Saf bir katı eridiği sıcaklıkta, sıvısı da donar; Yine aynı
şekilde saf bir sıvının buharlaştığı sıcaklıkta, buharı da yoğunlaşır.
KAYNAMA NOKTASINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER:
1- Sıvının cinsi: Sıvının kimyasal yapısı değiştikçe kaynama
noktası değişir. Kısaca sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvveti arttıkça
sıvının kaynama noktası artar.
2- Açık hava basıncı: Sıvı yüzeyine etki eden açık hava
basıncı (Po) arttıkça sıvının kaynama noktası yükselir.
3- Yükselti (Rakım): Deniz seviyesinden yükseklere
çıkıldıkça sıvının kaynama noktası düşer. Bu olay dolaylı yoldan açık hava
basıncının azalmasına bağlıdır.
4- Sıvıda yabancı madde çözünmesi: Çözüneni uçucu olamayan
çözeltilerde (katı – sıvı) çözünen madde miktarı arttıkça çözeltinin kaynama
noktası artar.
* Aynı rotamda kaynayan bütün sıvıların kaynama süresince
buhar basınçları birbirine eşittir.
* Bütün sıvıların sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar.
Ancak kaynama başladıktan sonra buhar basıncı sabit kalır
* Bütün sıvıların sıcaklığı arttıkça buhar basıncı artar
demiştik. Ancak saf sıvılarda kaynama noktasından sonra hem sıcaklığı hem de
buhar basıncı sabitleşir. Oysa tuzlu su gibi çözeltilerde kaynamaya başlama
sıcaklığına kadar hem sıcaklık hem de buhar basıncı artar, kaynama başladığı
andan itibaren, sıcaklığı arttığı halde buhar basıncı değişmez.
* Sıvıların aynı ortamda kaynama noktaları ile buhar
basınçları arasında ters orantı ilişkisi vardır. Yani kaynama sıcaklığı yüksek
olan sıvının buhar basıncı daha düşüktür.
ÖRNEK: 1 atm basınç altında
Suyun kaynama noktası : 100 0C”dir
Saf alkolün kaynama noktası : 78 0C”dir
Buhar basınçları arasında ise : Palkol > Psu’ dur
Sıvının ısı alarak gaz fazına geçmesi olayına buharlaşma
demiştik. Şimdi bu olayın tersini düşünelim. Yani buharın ısı kaybederek sıvı
hale geçmesi olayına yoğunlaşma denir. Günlük hayatta camların buğulanması,
buzdolabından çıkan kapların dış yüzeylerinde sıvı taneciklerin oluşması birer
yoğunlaşma olayıdır.
ESNEKLİK : Katı bir maddeye dışarıdan bir kuvvet
uygulandığında maddenin şekli değişir. Kuvvet ortadan kaldırıldığında madde
tekrar eski hale geliyorsa bu olaya esneklik denir.Katı maddenin biçim
değiştirmeksizin etkisinde kalacağı büyük bir gerilme değeri vardır. Bu değere
esneklik sınırı denir. Esneklik sınırı aşılınca maddenin şekli değişir, eğilir
kırılır…
GENLEŞME : Her hangi bir madde dışarıdan ısı aldığında
eninde boyunda veya hacminde bir artış oluyorsa bu olaya genleşme denir.
Genleşme katı, sıvı ve gazlarda görülür. Ancak genleşme kat sayısı yalnızca
katı ve sıvılarda ayırt edici özelliktir. Gazlarda ise ortak özelliktir.
Genleşme katsayısı: 1 0C’ sıcaklık artışında maddenin
hacmindeki oransal artışa denir.
Uzama katsayısı : 1 0C’ sıcaklık artışında maddenin
boyundaki uzama miktarıdır.
İLETKENLİK : İletkenlik bir maddenin ısı ve elektriği iletip
iletmemesi olayıdır. Katı ve sıvılarda ayırt edici bir özelliktir. gazlarda ise
değildir. Demir, bakır, grafit. lehim gibi maddeler elektriği iyi ilettiği
halde; Elmas, hava, saf su,plastik gibi maddeler iyi iletmezler. Onun için
iletkenlik katı ve sıvılarda ayırt edicidir.
Elektrik iletkenliği : Bir maddenin üzerinden geçen elektrik
akımına karşılık, o maddenin elektrik akımına gösterdiği kolaylıktır. Yani
maddeden elektrik akımı ne kadar kolay geçerse (direnci ne kadar az ise) o
madde o kadar iyi iletkendir.
* Suda moleküller halinde çözünen maddelerin sulu
çözeltileri iletken değildir. Ancak buda iyonlaşan bileşiklerin sulu
çözeltileri iletkendir. şekerli su iletken değildir ama tuzlu su iletkendir.
Maddelerde Elektrik İletkenliği:
1- Elektron hareketi ile olur. Buna birinci sınıf iletkenlik
denir. Metallerde ve alaşımlarda görülür. Bu maddeler katı, sıvı ve gaz
hallerin hepsinde iletkendirler.
2- İyonların hareketi (göçü) ile olur. Buna ikinci sınıf
iletkenlik denir. Asit baz ve tuzların sulu çözeltilerinde görülür.
ÇÖZÜNÜRLÜK : Sabit sıcaklık ve basınçta birim hacim çözücüde
çözünmüş madde miktarıdır. Genellikle sulu çözeltilerde birim hacim 100 cm3
alınır. Çözünürlük kavramı çözeltiler konusunda detaylı bir şekilde
işlenecektir.
Tablodaki fiziksel ayrıt edici özelliklerin yanında bir çok
kimyasal ve nükleer ayırt edici özellikte vardır bunlardan bazılarını şöyle
sıralayabiliriz.
Yanıcılık,tutuşma sıcaklığı, asit ve bazlarla etkileşme,
atom numarası, yarılanma süresi, aktiflik ,indirgenme potansiyeli gibi..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder